Hírek

 
 
 
A Collegium Hungaricum és a magyar követség ad otthont a tárlatoknak
(MH/MTI – 2016.04.06. 15:10) 

A bécsi Collegium Hungaricumban Bukta Imre képzőművész, a bécsi magyar nagykövetségen Adorján Attila festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás szerdán.
...

Adorján Attila kortárs magyar festőművész olajfestményeiből nyílik önálló kiállítás a bécsi magyar nagykövetségen. A tárlatot a nagykövetség az Osztrák-Magyar Társasággal és a Galerie Suppan-nal együttműködésben valósította meg. A Balassagyarmaton született művész Gyémánt László festőiskolája után a képzőművészeti egyetemet végezte el, mesterei Veress Sándor és Maurer Dóra voltak. 
Önálló kiállításainak már számos magyarországi galéria otthont adott, továbbá Bécsben, Salzburgban és Berlinben is láthatók voltak művei. Korábban megkapta többek között a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat kitüntetését, Horváth Endre képzőművészeti díjat, a Strabag festészeti és a Nemzeti Kulturális Alap alkotói díját, az Ezüst Gerely valamint a Képzőművészeti Egyetem Mező pályázatának elismerését is. 
Művei megtalálhatók számos osztrák és nemzetközi magángyűjteményben és a Magyar Nemzeti Galériában egyaránt.

Adorján Attila kapta a Téli Tárlat fődíját
(Dunakanyar Régió Online 2015.12.23.)

Huszonöt alkotó ötvenhárom műve szerepel az idei Téli Tárlaton, melyet január 4-éig tekinthetnek meg az érdeklődők a művelődési központban. A december 19-én tartott megnyitón Koltai-Dietrich Gábor köszöntötte az alkotókat és az érdeklődő művészetbarátokat - úgy is mint a művelődési központ munkatára, s úgy is mint kiállító művész.
Huszonöt alkotó ötvenhárom műve szerepel az idei Téli Tárlaton, melyet január 4-éig tekinthetnek meg az érdeklődők a művelődési központban. A december 19-én tartott megnyitón Koltai-Dietrich Gábor köszöntötte az alkotókat és az érdeklődő művészetbarátokat - úgy is mint a művelődési központ munkatára, s úgy is mint kiállító művész - írja a vac.hu.

- A már jelentős, több mint két évtizedes hagyományú Téli Tárlat nem csupán egy kiemelkedő csoportos kiállítás, de egyben fontos év végi találkozási lehetőség alkotóknak és érdeklődőknek egyaránt. Az eseményen a művészek részéről munkáik bemutatása a karácsonyi ajándék a közönségnek, a viszonzás pedig az érdeklődés. Kijelenthetjük, ez a kiállítás évről évre városunk egyik legrangosabb képzőművészeti eseménye, méltó zárása az évnek ezen a téren - mondta köszöntőjében Mokánszky Zoltán alpolgármester. A városvezető kitért arra is, hogy Vác képzőművészeti élete rendkívül gazdag, s e gazdagság érzékeltetéseként elmondta, hogy az idén közel száz egyéni- és csoportos kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a különböző kiállítóhelyeken - a Pannónia háztól kezdve a művelődési központon, könyvtáron át a Vörösházig, a kisebb galériákról, művészetpártoló vendéglátóhelyekről nem is beszélve.

A zsűri elnöke, Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti tagozatának tagja megnyitójában mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a váci Téli Tárlat rendkívül nyitott seregszemle, több szempontból is "határsértő" kiállítás. - Nekem nagyon tetsző határsértés például az, hogy bár a kiírás szerint a Magyar Alkotóművészek Országos Szövetségébe tartozó művészek vehetnek részt, mégis több olyan alkotó művei is láthatók itt, akik nem tagok, de műveik színvonala alapján jogosultságot kaptak a bemutatkozásra. Aztán a keretek feszegetésének számít az is, hogy jól megférnek együtt a festmények, a fotók és a kisplasztikai alkotások egyaránt. A festészeten belül pedig a stílusok és technikák sokszínűségére hívom fel a figyelmet - mondta Szemadám György. Díjazottak: A Téli tárlat fődíját az idén Adorján Attila festőművész kapta, a II. díjat Magyar János képzőművész, a III. díjat Fekete István fotóművész, Vác város különdíját pedig Orvos András festőművész. A megnyitó ünnepséget két fiatal zeneművész, Laczhegyi Máté és Molnár Bence előadása tette teljessé.